Thursday, April 14, 2011

Ke mana saya belanja wang gaji saya?

Gaji saya dan suami sama..klu lebih pon beberapa ringgit je..

Klu dicampur gaji kami berdua, lebih dr cukup..masa awal2 kawin dulu, duit gaji abes camtu je..beli je apa yg terlintas di hati..

But husband sgt berbeza..every months, after dpt gaji, dia akan draw certain amounts and divide duit tu kpd beberapa sampul..which is sampul duit kereta,sampul minyak,sampul makan n so on..itu cr dia dr bujang lg..

Memang cr kami berbeza, then I realize that my salary slalu rasa mcm x cukup..
Every months,dia akan cek apa yg sy beli..smpi la satu hari dia buatkan saya jadual dlm excel..byk mana duit yg patut keluar setiap bulan..

One day dia tanya " ayg ada bayar zakat pendapatan?"..
Terus sy jwb " kena bayar eh??,kwn ayg ckp x pyh"..
Jawapan dia " zakat wajib dibayar sayang .barulah gaji kita berkat.patut la duit ayg slalu je x cukup"..

Then tahun tu,sy byr zakat pendapatan..it's amazing..duit gaji slalu lebih..memang betul ckp my husband..

my husband suka merancang kewangan..dan sy sudah terikut2 gaya dia..
Last month sy beli buku "ke mana wang anda"..
Byk chapter dlm buku ni..yg paling menarik perhatian chapter pasal menguruskan perbelanjaan..dlm chapter tu ada bincang psl "semewah manakah diri anda?"..

Dlm tu ada wealth test tau..

Langkah pertama :
Campur semua baki wang tunai,simpanan tabung haji,bsn atau bank lain atau jumlah pelaburan yg dimiliki

Cth
Baki bank islam = RM1000
Tabung haji = RM 3000
Saham amanah.=RM 10000
Jumlah A = RM 14000

Langkah kedua:
Campurkan kesemua perbelanjaan bulanan anda baik untuk bayar hutanag ataupun belanja dapur

Cth
Ansuran rumah : RM500
Ansuran kereta : RM500
Belanja dapur : RM400
Api,air dan tel : RM200
Takaful : RM200
Minyak kereta : RM250
Pakaian anak : RM150
Ibu dan ayah : RM200
Jumlah B = RM2400

Nisbah kemewahan Jumlah A ÷ jumlah B

RM14000 ÷ RM 2,400 = 5.833

Jadi nisbah menunjukkan,individu ini mewah cukup utk sara kehidupan selama 5.833 bulan je..

Panjang lak entry ni..so,klu nk tau lebih lanjut..beli lah buku karya hajah rohani datuk haji mohd shahir..x mahal RM20 je..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

2 comments:

::zAsyikein:: said...

info yg bagus..tq wak!!..awk byr potongan gaji or byr online tiap2 bulan...

mNa said...

kien, mas g bayar gedebuk kat kaunter..da amik borang potongan gaji, tp slalu lupa nk submit