Monday, January 04, 2010

Petua Menghadapi Interview


nah..sekali lagi nk bagi petua menghadapi interview in my point of view

1. Sijil - mana2 calon yang dipanggil interview sila pastikan sijil anda tersusun mengikut urutan pendidikan tertinggi ke pendidikan paling rendah..contoh :- phd ke master ke ijazah ke diploma ke sijil ke stpm ke spm..

sebab ada calon yang ditemuduga last week sijil nye tak tersusun..menyusahkan penemuduga macam saya..hehehe.

2. Pakaian - pakaian kemas la..jgn serabai..

cth :- saya temuduga calon guru al-quran..adoi la..memang x salah nk pakai jubah..tapi biarla nampak kemas..ni tak..dengan serabainya kopiah kuning berdaki..adoii da ilang markah tang tu

3. Jawab soalan - sila guna bahasa melayu standard..walaupon penemuduga guna loghat negeri..Jangan menyoal balik penemuduga bila soalan tu kamu x paham..pening la kepala..

4. Jangan over konfiden - masuk2 terus ckp arab..ni dalam kes yang terjadi pada saya last week..akak ni memang sgt saya kenal..dtg temuduga utk jawatan guru berelaun..masuk2 je dihulur fail sijil dan speaking arab..sib baik la paham sket2..

5.Fail Sijil - fail hendaklah berkeadaan baik..kalau da lusuh beli yang baru..ni tak ada sorang calon tu fail dia uzur la sgt,..sy nak belek sijil dia pon x berani..dan ada yang bawak sijil dalam sampul surat..aduhaii..


No comments: