Sunday, January 03, 2010

2010..tahun utk berubah

Terjumpa satu blog yang ada entri pasal ni..

Pada hari tahun baru ni, ada beberapa perkara bermanfaat yang patut Anda lakukan supaya Anda dapat mengharungi tahun 2010 dengan jayanya.

Doa saya moga di tahun baru ini Anda beroleh bahagia, beroleh kejayaan serta menikmati bermacam-macam kegembiraan. Jangan terlalu leka dengan cuti di tahun baru, sebaliknya gunakan masa yang ada untuk:

1. Pasang tekad mahu membentuk diri menjadi seorang pemaaf.

Biar kita jadi seorang pemaaf setiap hari, dari pagi hingga ke malam, sepanjang 365 hari kita mengharungi hari-hari yang ada di dalam tahun 2010. Untuk apa kita nak bentuk diri jadi seorang yang pemaaf?

Kita akan jadi makin bersemangat, lantas bertindak dengan penuh semangat. Tiada lagi rasa malas, susah nak bangun pagi atau bertangguh-tangguh.

2. Pasang tekad untuk melatih diri supaya hormat pada semua orang.

Orang yang bermotivasi, dia tak pilih bulu. Sebagai orang Melayu beragama Islam, kita sepatutnya tak pilih orang dalam kita bergaul. Jadilah air dan asap yang mengikut bentuk bekas yang diisi olehnya.

Sesuaikan diri Anda dengan orang yang Anda dampingi. Fahami sikapnya, perangainya dan cari cara cemana untuk Anda serasi dengannya. Hormatilah setiap orang yang Anda kenali, walaupun dia seorang yang berfikiran negatif ataupun panas baran.

3. Pasang tekad untuk mendahulukan orang lain dan jadi orang yang berguna.

Jika Anda sentiasa mendahulukan orang lain, Anda akan terasa ada perubahan berlaku dalam hidup Anda.

Perubahan pertama, Anda akan rasa gembira bahkan semakin gembira sebab anda rajin menolong orang.

Perubahan kedua, Anda semakin optimis dalam mengusahakan sesuatu yang belum pasti khususnya dalam usaha merealisasikan matlamat Anda.

Perubahan ketiga, Anda akan dapat berkawan dengan orang-orang yang berkemahiran tinggi, bos-bos berjawatan tinggi, golongan professional serta orang-orang pemurah ilmu. Orang camnilah yang kita nak cari supaya kita dapat ilmunya, supaya kita tahu cemana nak berjaya dalam apa yang kita usahakan.

Elak untuk mensia-siakan hari cuti di tahun baru dengan berhibur terlalu banyak. Didik diri Anda untuk tidak terlalu selesa dengan situasi santai yang sedia ada.


hmm..pikir2 n baca2 balik betul juga..sampai bila nak berada di takuk lama..umur makin meningkat dan usia semakin pendek..betul x?


setiap hari sy rasa ilmu keagamaan sy sgt cetek..

saya ingin berubah menjadi isteri idaman suami..insyaAllah..

saya juga berazam utk tahun baru..tapi utk tahun ni saya x akan berkongsi apa azam saya..

biar la orang sekeliling perasan akan apa perubahan pd diri saya..maka itulah azam saya


No comments: