Thursday, October 23, 2008

Panel Temuduga

ni entry tertunda gak
last week aku telah dilantik untuk menjadi panel temuduga di Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan..bagi jawatan Pustakawan S41..

pagi2 masuk opis dulu..dalam kul 845 baru gerak..memandangkan intebiu start kul 9 n tmpt tu ngan opis aku sgt la dekat..
best sgt g library ni..tingat zaman2 skolah dulu..p library bukan nk study pon..byk wat benda lain..n aku dok perati library ni x bubah langsung dr zaman aku blajo smpi skrg..maybe susun atur perabut je berubah sket..sket je..

berbalik kepada kisah intebiu, masa aku smpi da ada la calon2 sedang menunggu..bila aku msk bilik meeting tu tgk da ada panel2 lain..
sepanjang intebiu tu macam2 peel perangai yang aku dpt tgk...kelakar pon ada..sedih pon ada..

ada yang over konfiden,ada yang sedang2,n ada yang pengetahuan ZERO!!..i tell u ZERO!!macam tadek preparation langsung..
ada sorang akak ni..sungguh naif..aku tanak bgtau yang mana satu...tapi masa panel lain tgh tanya soalan dekat dia aku renung je dia..dlm ati dok pikir,akak ni tadek langsung ke persediaan..tapi aku bangga sebab dengan keadaan diri dia yang kekurangan tu, dia ada segulung ijazah n dia cuba nk memajukan diri dia..

tapi aku rasa dlm 60% calon aritu kebanyakan kurang pengetahuan am mereka,ada calon yg tatau nama Timbalan Menteri Besar Kelantan,siap jawab dengan konfiden "NIK AZIZ la"..soalan yg paling senang pon still tak bleh nk jwb..da beberapa kali aku jadi panel n this the worst.jawapan yang cincai2 camtu bleh mengurangkan markah IQ / pengetahuan am mereka..

tips2 nk hadapi temuduga:-
1) tolong prepare..jgn hanya tertumpu pada tugas jawatan sahaja..byk benda yang kita nk tanya..pasal tugas, pengetahuan am, isu semasa..byk lagi.cth soalan aritu : siapa yang melantik Yang Di Pertuan Agong..n ada yg bagi jawapan..Perdana Menteri..aku sungguh sedihh!!

2) duduk elok2 kat kerusi tuh- ada aritu yang bwk handbag and letak atas riba n dok peluk handbag tu..aisehh..markah ye kawan2.. kalau boleh letak la handbag kat bawah.. takpon tinggal kat luar bilik..

3) jgn menjawab sebelum panel abes bertanya - ni ada jugak aritu kita tak abes tanya dia da jawab..

4) bila jwb soalan,jgn plak nk tanya panel balik - mcm aritu aku ada tanya pasal Perintah Am,bleh plak dia tanya kite "bleh ke camtu?sy rasa cam kakitangan sambilan je bleh amik cuti tanpa rekod"haa..dengan terang2 nye ada Perintah Am dok terbentang depan aku..bleh plak g soal aku ni...

5) jika anda ditanya soalan mengenai siapa menteri besar kelantan dan sebagainya jgn la jawab nik aziz camtu je..tolong jawab dengan betul..contoh YAB Tuan Guru Dato' Hj. Nik Abdul Aziz b. Nik Mat..markah ye kawan - kawan..

6)Last sekali- kalau boleh tak payah la nk beramah mesra dengan panel..dtg ke meja nk bersalam bagai..memang la bagus..tapi jgn praktikkan..

so , kesimpulannya..be prepared..jgn redah je..

8 comments:

Biarlah rahsia said...

husband dah balik ker?
teringat zmn pjj dulu akak pun sedih gak setiap kali kena tinggal dan meninggalkan...

M.A.S said...

blom..ari isnin baru balik kak..sedih sungguhhh..waaa

dino said...

nie jadi penemuduga,boleh la bg soklan bocor and tolong kawan2 sekolah dulu ye...hehe...

M.A.S said...

heheh..insyaAllah aku tolong dino oiii

Anonymous said...

baik nye mas ni...
untung hubby mas..
hehehe..

dino said...

trima kasih mas..sungguh baik hati...ni lah yg kita nak..tolong sesama kita...sesetengah org tu,bila dah kat atas, x akan pandang dah kat org bawah n belagak...mas x sombong rupanya...:)

KV said...

errkk... ahkak yg dah tua bangka ni kdg2 terpikir, kalo aku gi temuduga (kalau) apa la aku nak beraksi depan panel. Konon dah baca perihal isu semasa. Tp bila depan panel, blurr tak hengat. Cemana tuu...

M.A.S said...

ala..beraksi cam biasa je kak KV, cuma jangan over je dah le..betul x?