Saturday, December 22, 2007

Aidiladha 1428H

aidiladha tahun ni macam kurang meriah sket..maybe sebab musim hujan..arini pas solat subuh terus tido kejap..memandangkan tahun ni umah kami tadek wat preparation nak sambut tetamu..rumah tertutup terus..bangun balik dlm kul 7 then trus masuk dapur tolong mak masak sket2..tuk breakfast..mee goreng..yam yam..pagi ni abah kata solat sunat raya kul 830..

pas makan tehegeh2 lagi sume ngan baju tak iron..tgk2 da kul 8..abah da siap nk g masjid tapi 2 orang anak dara dia still x mandi..bila nak mandi air lak slow(kat tingkat atas memang slalu jadi cani..)trus aku terkam amik berus gigi..cuci muka trun mandi kat bawah..masalah plak kat bilik air bawahh..gelap plakk..aishh bantai je la mandi..ma da bising2 kat luar.."cepattt,da 815"..aku mandi cam kambing je aku rasa..biasa aku la manusia paling cepat kat atas umah tu

siap mandi..capai baju..pakai topeng sket2..trus pakai telekung smayang..jalan kaki p masjid..sib baik cuaca sgt ok pagi ni..sbb da lewat..kebarangkalian nk duduk dlm masjid sgt rendah..ssolat kat luar la nmpak gayanya..

umah aku cam biasa la sunyi sepii je..sapa yang ada kat umah aku ni..just ma, abah, aku n adik..4 orang..busan gak kadang2..umah makcik aku meriah gile..sume 10 org anak dia ada..campur menantu,cucu,anak2 sume 27 org..fuhh..meriahh..

raya tahun ni..aku menunaikan ibadah korban (betul ke ayat aku ni?)..1 bahagian je..for the first time..pas solat aku wakil kat abah la pegi kat tempat korban tu..aku ngan mak n adik..pelagi..jalan2 di rumah spupu spapat..smbil2 tunggu daging..





daging korban tu..abah da siap2 asing mana yg nk sedekah mana yang nk di makan..ptg tu bermula la acara potong memotong daging..tuk wat makan2 esok..

5 comments:

Nurshuhada Zainon said...

mmg cpat mandi 15minit, n hasilnya mcm bersiap 45minit. kagum2. :)

kasutVincci said...

akak tak sempat nak snap gambar bagai. Baju raya pun tak pakai. Mmg mood raya takde langsung. Ekeke
Meriah sakan mas beraya ek. Bi tak gi beraya ke?

~~KunangKunang~~ said...

shu~hehe..tatau la..mas memang besiap sgt cepat..pagi klu nk g keje..mekap dlm 5 minit je..hahaha

kak kasutvincci ~ x meriah mana pon akak..b mesti la dtg..tapi raya kedua

nAna said...

opss..aritu lupe nak wish slamat ari raye aji ^_^v n rase nervous x nk tunang nie? 4ari aje lagi tuu.. jgn lupe gak tunjuk gamba hantaran yer..

p.s bkn ke raye aidiladha org klante + tganu slalunye smbt besar2an mcm raye aidilfitri? =) penah duk kat pc 2thn je tapinye

Cookie Suria M said...

ade org delete komen saya. lalala~ =P